ADHD

Je hebt ADHD of ADD? Geen probleem ik help jou graag aan je rijbewijs. Ik weet waar je last van kan hebben. Plannen, concentreren, impulsief gedrag of stilzitten ik kom het allemaal tegen. Tijdens de rijles is ADHD niet altijd even handig. Zeker niet als jij je moet focussen op bepaalde taken in het verkeer. Ik heb geduld en blijf net zo lang oefenen totdat ook jij je kan redden in het verkeer.

Mijn standaard lestijd is 90 minuten. Dit is zeker in het begin vaak te lang. Als het nodig is voor jou dan korten wij de lessen in zodat je wel het meeste uit je lessen haalt. Hoe dit voor jou uitpakt komen wij vanzelf achter door aan de slag te gaan.

Gezondheidsverklaring en medische keuring

Iedereen die een rijbewijs wilt halen is verplicht een gezondheidsverklaring in te vullen. Hierin worden vragen gesteld over jouw persoonlijke gezondheid en medisch verleden. Eén van de vragen is of jij in behandeling bent of behandeld bent geweest voor een psychische stoornis. Dit is met een diagnose ADHD het geval en hier dien je dus ja in te vullen. Maar let op: Wanneer je vanaf je 16e jaar geen medicijnen meer gebruikt en geen behandelingen volgt mag je in het geval van ADHD nee invullen. Moet je wel ja invullen dan is het gevolg dat je in de medische molen van het CBR terecht komt.

Hoe ziet dit traject er dan uit? Het CBR wilt aanvullende informatie van je eigen arts als hij of zij dit wilt geven. Daarna zal je naar een onafhankelijke psychiater moeten gaan die met jou een gesprek houdt over hoe jij als persoon bent en leeft met ADHD. De psychiater maakt hier een verslag van voor de arts van het CBR. Als hier geen bijzonderheden mee zijn dan wordt je goedgekeurd. De psychiater kan ook adviseren om een rijtest te doen bij het CBR.

De rijtest plan ik voor jou in. Dit doe ik in overleg omdat jij hier eerst de nodige rijlessen voor moet volgen. De rijtest wordt afgenomen door een gespecialiseerde examinator die gaat beoordelen of jij rijgeschikt bent. Dit is anders dan het praktijkexamen want die kijken naar je rijvaardigheid. Bij rijgeschiktheid wordt gekeken of jij in staat bent aan het verkeer deel te nemen. Er wordt beoordeeld of jij je aandacht goed kan verdelen.

Als de rijtest voldoende wordt bevonden wordt je rijgeschikt verklaard en gaan we verder met de rijopleiding om jou voor te bereiden op het praktijkexamen.