Faalangst

/Faalangst
Faalangst2018-12-31T16:13:11+02:00
  • Faalangstinstructeur
  • Time-out moment
  • Aangepast examen bij het CBR

Het woord faalangst klinkt een beetje negatief. Eigenlijk is het niks anders dan bang zijn om fouten te maken. Je maakt je zo druk om een bepaalde prestatie te leveren dat je hersenen geblokkeerd worden door onder andere te veel aan adrenaline. Dit kan ervoor zorgen dat je lichamelijke klachten krijgt zoals beven, transpireren, misselijkheid, benauwdheid en duizeligheid. Als faalangstinstructeur ben ik opgeleid om symptomen van faalangst te herkennen en hier goed mee om te gaan. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat voor en tijdens de rijles jij prettiger achter het stuur zit.

Om de rijopleiding goed te laten verlopen is het belangrijk dat jij aangeeft wat je prettig vindt. Veel leerlingen die symptomen hebben van faalangst vinden het fijn om alleen in de lesauto te zitten. Vaak komt het voor dat je opgehaald wordt door een andere leerling en dat jij die leerling dan thuis brengt. Dit zorgt voor extra spanning want er kijkt iemand mee hoe jij presteert. Als het jou helpt om alleen met mij in de lesauto te zitten dan kan je dat aangeven en zorgen we ervoor dat de les zo wordt gepland dat er geen andere leerling meerijdt.

Aan het begin van jouw les zal ik aangeven wat we die les gaan doen en wat er van jou verwacht wordt. Soms moeten we de doelstellingen tijdens de les aanpassen, dit zal ik dan duidelijk aangeven. Wanneer er tijdens de les iets gebeurt waardoor jij even blokkeert zetten we de auto aan de kant en nemen we de tijd om weer op adem te komen. Pas als jij er klaar voor bent gaan we verder met de les.

Bij het CBR heb je de mogelijkheid om een aangepast praktijkexamen af te leggen. Dit examen is speciaal voor leerlingen met faalangst. Je krijgt ongeveer 30 minuten extra de tijd voor je examen die begeleid wordt door een getrainde faalangstexaminator. In die extra tijd kan je gebruik maken van een time-out. Een moment in het examen die jij zelf bepaalt om eventueel opkomende zenuwen weer onder controle te krijgen. Je mag de auto even aan de kant zetten en zelfs verlaten voor een frisse hap lucht. Het examen start ook niet gelijk met de andere examens. Dit zorgt voor meer rust om je heen en we beginnen pas aan het examen als jij er klaar voor bent.