Autisme

Rijles en autisme is iets waar wij uitgebreide ervaring mee hebben. Vanuit deze ervaring weten wij ook dat er geen standaard aanpak is om rijles te volgen met autisme. Het is maatwerk. Dit ontstaat door de vele vormen van autisme en hoeveel last jij van je autisme hebt. Oftewel hoeveel invloed heeft jouw vorm van autisme op het autorijden?

Daar kunnen wij met elkaar vooraf wel een inschatting van maken maar je zal het pas echt gaan ervaren door te starten met je rijopleiding. Dan ga je merken of jij je aandacht in de juiste porties en over de juiste onderdelen van het autorijden kan verdelen. Wij bouwen dit stap voor stap op. Het is ook weleens nodig om de lengte van de rijlessen iets in te korten zodat jij je de gehele les goed kan focussen.

Vind jij het fijn om te beginnen met een intake -en kennismakingsgesprek? Maak dan gerust een afspraak met één van ons.

Maak een afspraak

Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek
Mail

Gezondheidsverklaring en medische keuring

Iedereen die een rijbewijs wilt halen is verplicht een gezondheidsverklaring in te vullen. Hierin worden vragen gesteld over jouw persoonlijke gezondheid en medisch verleden. Eén van de vragen is of jij in behandeling bent of behandeld bent geweest voor een psychische stoornis. Dit is met een diagnose autisme het geval en hier dien je dus ja in te vullen. Het gevolg is dat je in de medische molen van het CBR terecht komt.

Hoe ziet dit traject er dan uit? Het CBR wilt aanvullende informatie van je eigen arts als hij of zij dit wilt geven. Daarna zal je naar een onafhankelijke psychiater moeten gaan die met jou een gesprek houdt over hoe jij als persoon bent en leeft met autisme. De psychiater maakt hier een verslag van voor de arts van het CBR. Als hier geen bijzonderheden mee zijn dan moet je naar het CBR voor een rijtest.

De rijtest plannen wij voor jou in. Dit doen we in overleg omdat jij hier eerst de nodige rijlessen voor moet volgen. De rijtest wordt afgenomen door een gespecialiseerde examinator die gaat beoordelen of jij rijgeschikt bent. Dit is anders dan het praktijkexamen want die kijken naar je rijvaardigheid. Bij rijgeschiktheid wordt gekeken of jij in staat bent aan het verkeer deel te nemen. Er wordt beoordeeld of jij je aandacht goed kan verdelen.

Als de rijtest voldoende wordt bevonden wordt je rijgeschikt verklaard en gaan we verder met de rijopleiding om jou voor te bereiden op het praktijkexamen.